Hoe zou het eigenlijk zijn met “de Pool”?

Om wat van mijn indrukken uit het dagdagelijkse leven hier met jullie te delen, zal ik deze blogpost wat mogelijke eigenschappen van de Polen (al dan niet op clichés gebaseerd) in vraag stellen. Opgepast: subjectieve inhoud!

Zijn de Polen…

…stevige drinkers? Zeker weten, al blijkt dat niet voor iedereen te gelden. De vodka is hier in elk geval gegeerd goed, en pintjes worden hier al voor 12u ’s ochtends opengetrokken. Ook heb ik ergens gelezen dat vele huwelijken naar de knoppen zouden geholpen worden door alcoholproblemen, al ben ik vergeten of deze problemen nu voor 1/2 of 1/3 van de echtscheidingen verantwoordelijk waren. Details, details,…

…behulpzaam? Ik had het er al over in mijn eerste post hier: elke random Pool op straat is aanspreekbaar en probeert je duizend dingen te vertellen van zodra je te kennen geeft dat je ook maar een beetje Pools kan spreken. Waarna je uiteraard steevast “nie rozumiem” (ik versta het niet) of “nie movie po polsku” (ik spreek geen pools, wat overigens een lastige tegenspraak is) op elke zin moet antwoorden.

…milieubewust? Allesbehalve! Aan de zakskes in de supermarkt valt snel te wennen, maar dat de kamergenoot echt alles in ene zak smijt was toch even aanpassen, ook al zijn er elders glasbollen te vinden. En toen ik vorige week na een kwartier doorhad dat het douchegeluid bij nader inzien toch geen douchegeluid leek te zijn en ik polshoogte ging nemen in de badkamer, bleek dat de buren een fles vodka probeerden te koelen met behulp van niet echt zo koud stromend kraantjeswater. Er zijn zuinigere methoden denk ik dan.

…arm? Moeilijke vraag, ik ben er nog steeds niet uit. Langs de ene kant is dit een grootstad, en heb je er dus per definitie wel armoede, maar ik vind het al bij al toch heel goed meevallen precies. Veel daklozen heb ik hier nog niet gespot, zeker niet in vergelijking met wat ik zag in Wenen en vooral in Boedapest. Je hebt hier natuurlijk wel het verschijnsel van de blikvissers, die ook “tewerkgestelligd” zijn op de campus. Blijkbaar kan je geld krijgen voor het inleveren van blikjes (toch recyclage dus!), en daar zijn dan een paar figuren die daar gebruik van maken. “Grappige” anekdote die hier bij verteld moet worden is dat Lukasz al een keer afval gekeild heeft op zo’n man die in de afvalcontainer aan’t werk was.

…solidair? Ok ik geef toe, het is er maar met de haren bijgesleurd, maar ik moest nog een activiteit van zondag hier uit de doeken doen. Voor het koninklijk paleis werd hier een benefietconcert gehouden om Wit-Rusland te bevrijden van het juk van het oude Sovjetunie. Voordien wist ik niets over Wit-Rusland, maar het zou bekendstaan om de laatste dictatuur van Europa waar de Russische invloed nog geldt. Dit thema bleek zondag eens te meer te leven bij de Polen, vergelijk het concert qua omvang met dat van de Amnesty International concerten op de Groenplaats. Meer info, klik hier!

Indien je meer van zulke al dan niet clichématige eigenschappen wil weten, reageren maar!

Tevens nog leuk wereldnieuws over onze goede vriend Jelle, hoofdleider van Chiro Koka. Chiro Koka zit heden ten dage ergens in Bovec, maar gisterennacht bleken ze verdwaald in de bergen, lees het GVA-artikel hier of een artikel met beeld -en geluidsfragment hier. Ze zijn er goed van afgekomen, dus er mag al eens mee gelachen worden. Een goede tip voor volgende keer: vraag de Scouts mee om de kaart te lezen, zo vermijd je lastige situaties! 87 – 0 voor de Scouts Jelle, en dat wederom door een owngoal 😉

Advertenties
Explore posts in the same categories: Warschau

2 reacties op “Hoe zou het eigenlijk zijn met “de Pool”?”

  1. flim Says:

    armoede ziet ge ni echt in de grootsteden, maar wel als ge int binnenland trekt.
    ik ben natuurlijk wel alleen maar aan de grens met wit-rusland geweest, wa maar een hele klein deeltje van polen is 🙂

  2. sham sham shedam Says:

    “Die koude nacht heeft de jongeren dichter bij elkaar gebracht, zegt een van hen. “De sfeer was heel hecht. Iedereen werd goed opgevangen. Als je een moeilijk moment had, kreeg je meteen een knuffel.”
    Groepsleider Jelle Hofman geeft wel toe dat de leiding de bergtocht verkeerd had ingeschat. Hij beseft dat het mooie weer overdag hen heeft misleid.”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: